jägarexamen intensivkurs


Här finns kurserna

Det finns en rad kursgårdar som erbjuder intensivkurser i jägarexamen. Detta är ett axplock med fokus på de större och etablerade företagen. (De priser som anges är från 2015)

Arrangerar: Ulfstorp

Kostnad: 8995kr

Var och när? Ulfstorp erbjuder en intensivkurs i jägarexamen på tre dagar. Gården ligger mitt mellan Vara och Grästorp ca 10 mil från Göteborg. En mycket fin gård som även har eget jaktområde och därmed även erbjuder mer än bara möjlighet till jägarexamen. Här kan man även lära sig om styckning och prova på olika jaktformer.

Ingår? I priset ingår helpension samt teoretisk och praktisk utbildning. Vapen kan lånas och en omgång av ammunition ingår. Vid behov kan ytterligare omgångar köpas på plats.

Passar: Ulfstorp Säteri passar de som vill ha en unik helg med god mat, trevligt boende och mycket bra utbildning.

 

 

Studiefrämjandets jägarexamenskurser

Kostnad: ca 6400kr. Något olika över landet

Var och när? Studiefrämjandet erbjuder intensivkurser i jägarexamen över hela landet och har kurser som är framtagna i samarbete med Jägarförbundet. Detta exempel är taget från Räfsnäsgården i Ludvika där en av kurserna hålls. Kursen är fredag till söndag på denna gård i härlig naturmiljö.

Ingår: Både teoretisk och praktisk undervisning, logi samt lunch och middag. Även provavgifterna.

Passar: Ett prisvärt alternativ för de som söker en billig intensivkurs i jägarexamen. Det som skiljer mot de dyrare alternativen är boendet, maten och ”det lilla extra”. Frågan är hur mycket det är värt.

 

Sundsta Säteri

Kostnad: 9900kr

Var och när? Sundsta Säteri ligger strax utanför Norrtälje och erbjuder en mycket naturskön gård, hög kvalité på mat och boende samt undervisning för att på ett snabbt sätt nå jägarexamen. Kursen är på tre dagar, fre-söndag.

Ingår: Detta är en av de kursgårdar som erbjuder helpension och ett komplett paket. I priset ingår logi, mat, undervisning, ammunition och lån av vapen. Däremot tillkommer kostnad för litteratur som bör köpas innan kurstillfället.

Passar: För de som vill ha allt ”serverat” är Sundsta Säteri ett bra alternativ. En av de kurser som ligger kring 10.000kr men man får även vad man betalar för.

 

Svensk Jägarexamen

Kostnad: 9975kr

Var och När?: Intensivkursen pågår torsdag till söndag på en gård strax utanför Ludvika (Dalarna). En av de större aktörerna som årligen erbjuder ett stort antal kurser för de som snabbt vill ta sin jägarexamen. Gården heter Grangärde Gästgiveri.

Ingår: Genomgång av både teori och praktik för att klara det teoretiska provet samt de tre praktiska proven. Logi samt helpension med två- och trerättersmiddagar. Under de praktiska övningarna ingår både vapen och ammunition. I priset ingår även kostnad för proven.

Passar: Detta är en klassisk intensivkurs i jägarexamen med fokus på helheten. Bo på en fin herrgård, ät god mat och umgås med personer med samma intresse. En upplevelse i sin helhet.

 

 

Brolöten

Kostnad: 10.500kr

Var och när? På den lilla orten Brolöten (mellan Gnesta och Flen) ligger kursgården där denna intensivkurs genomförs. Kursen genomförs under tre dagar, Fre-Sön.

Ingår? Verkligen allt. Det är få andra kurser som är så kompletta. Förrutom utbildning, logi och helpension (trerätters middagar) ingår även vapen, duvor, ammunition, kurslitteratur och kostnaden för jägarexamensproven.

Passar: En av de dyrare kurserna för jägarexamen via intensivkurs. Men då ska man komma ihåg att allt ingår. Då även kursmaterial, all ammunition och provavgifter. Något som annars brukar tillkomma hos andra aktörer.

 

 

Knistad Herrgård

Kostnad: 8995kr

Var och när? Sju kilometer utanför Skövde ligger Knistad Herrgård där en mysig, trevlig och naturskön upplevelse lovas samtidigt som man kan ta jägarexamen på tre dagar.

Ingår? I likhet med flera arrangörer i denna prisklass ingår allt som behövs för en lyckad förlängd helg. I priset ingår helpension, utbildning samt kostnaden för de olika proven. Det som inte ingår är kurslitteratur. Räkna med ca 450kr för detta. Hör med arrangörerna i god tid vilken litteratur som bör köpas in.

Passar? Det är enkelt när allt är ordnat – allt från utbildning till mat och logi och skön omgivning. Något dyrare men samtidigt behändigt. Det är så som man resonerar om utbildningen på Knistad Herrgård väljs.

 

Vildmarken Jägarskola

Pris: 8995kr

Var och när? Vildmarkens Jägarskola ligger i Karlstad och erbjuder en jägarexamenskurs på 3,5dagar. Kursen går från torsdag till söndag.

Ingår? Allt ! De var en av de första aktörerna i Sverige som erbjöd kurser utan extra kostnader. Bland annat ingår boende, halvpension och fri tillgång till ammunition. Boken får även behållas efter avslutad kurs.

Här ingår även en garanti. Du är inte garanterad att lyckas med jägarexamen vid första tillfället men skulle du missa ett moment får du gratis komma tillbaka på kommande kurser för att komplettera till du är klar. Detta till du är klar med examen.

Passar? Ett bra alternativ för de som bor i närheten av Karlstad och önskar kurs utan oväntade extrakostnader.

 

Jaktia i Åkersberga

Kostnad: 4995kr

Var och När? Själva kursen är på tre dagar men utöver detta ingår en introduktionskväll samt ett övningsskjutningstillfälle. Hela utbildningen sker i Åkersberga / Stockholm.

Ingår? Utbildning i teori och praktik under tre dagar, övningsskjutning samt lunch.

Det som inte ingår är kostnad för de praktiska proven samt kurslitteratur. Räkna med ca 2000kr för detta. Däremot ingår ett teoriprov i priset.  Med tanke på att enbart lunch ingår bör man även räkna på kostnad för övrig mat.

Passar: Ett av de billigare alternativen. Detta med tanke på att man både får en kurs och ett extra övningstillfälle. Men en rekommendation är att läsa på och se vad man behöver betala mer för, ex mat m.m.

 

Medborgarskolan

Arrangerar: I likhet med Studiefrämjandet så anordnar medborgarskolan utbildning i jägarexamen. Detta både i kvällskurser, intensivkurser och helgkurser över hela landet. En av dessa anordnas i Ludvika.

Pris: 5555kr

Var och När? En tredagarskurs från fredag till söndag i Arvika. Däremot finns det intensivkurser via medborgarskolan på ett flertal andra ställen i Sverige.

Ingår? Orsaken till att priset kan hållas så lågt är att det inte ingår lika mycket som i de större kurserna. Nivån på utbildningen är troligtvis lika hög men det som tillkommer är mat och logi. Den som bor en bit bort och måste övernatta i närheten bör alltså räkna med rejält högre kostnad. Det som tillkommer är även kostnad för litteratur samt för ammunition.

Passar: Att gå en kurs i jägarexamen hos medborgarskolan är ett sätt att få denna examen för ett bra pris. Men då krävs det att man bor relativt nära kursgården så inte några extra kostnader tillkommer.

 

 

Swedjakt Malmö

Pris: 2995kr

Var och när: I Malmö har Swedjakt sina lokaler och områden där utbildningen genomförs. Detta är en intensivkurs på kvällar som sträcker sig över tre tillfällen. Det som ingår är teoretisk utbildning, litteratur samt provskytte.

Passar: En billig intensivkurs i jägarexamen som ställer lite högre krav på deltagarna. Utbildningstiden är kort och därmed behöver man ha mer kunskaper innan man går kursen. Att räkna med att man ska lära sig all teori och all praktik på tre kvällar utan någon förkunskap är inte speciellt genomtänkt. Däremot är det en billig kurs för de som redan kommit en bit på vägen.

 

 

Arrangerar: Saiva

Pris: 7990kr

När och Var? Välkommen upp till Lappland och närmare bestämt Vilhelmina och Saiva Camping. Kursen genomförs under 3,5 dag i en miljö som få andra kursarrangörer kan erbjuda.

Ingår?  Här ingår alla kostnader som uppkommer kring utbildningen så som litteratur, låna av vapen, simulatorskytte, ammunition och lärarledd utbildning. Middag ingår fredag och lördag. På ankomstdagen ingår även frukost och luncher – något som inte ingår resten av dagarna. Boende ingår självklart.

Passar: Att ta jägarexamen i Vilhelmina är att vara naturen riktigt nära. Kom ihåg att räkna med extra kostnader för middagar och frukost.

 

Widforss

Kostnad : 4950kr

Var och När? Widforss erbjuder en intensivkurs som är en morgonkurs. Intensivkursen genomförs 6.30-8.30 tre morgnar mitt i Stockholm (Fredsgatan 5) 

Ingår: Detta är en av kortaste intensivkurserna i jägarexamen som erbjuds i Sverige. Sammanlagt sex timmar. Men detta speglar sig även i priset då det är betydligt billigare än andra alternativ. Här ingår undervisning och en lunch samt ammunition och lån av vapen. Utöver kursavgiften tillkommer kostnad för kursmaterial på ungefär 700kr samt provavgift på ca 1200kr.

Passar: Att åka iväg en hel helg har inte alla tid med. Då är denna ”frukostutbildning” betydligt bättre. Billigare och enklare att få tid med. Däremot blir det inte lika mycket kurstid som när man tränar teori och praktik i tre dagar i sträck. 

 

På samtliga kurser tillkommer kostnaden till Naturvårdsverket då denna kostnad inte får inkluderas av aktören.