Välja vapenrem – Sex saker att tänka på


En vapenrem används för att hänga vapnet över axeln vid exempelvis transport. Utbudet av vapenremmar är stort och de skiljer sig åt på flera olika punkter. Några saker att fundera över i valet är följande:

Komfort

Ska du bära ett tungt vapen? Ska du gå längre sträcker med det? Då bör komfort ligga högt på listan över saker att jämföra och kontrollera. Den bör vara ergonomiskt utformad och ligga mjukt mot axeln. Prova gärna med olika bredd, material och längd. Detta inte minst om det är din första vapenrem som du köper. Bland annat finns det modeller av läder, neopren och nylon.

Ytterligare en faktor är om undersidan har en gummiyta. Det innebär att remmen inte kommer att glida lika mycket mot axeln som med annat material.

Utseende och design

Även utseende, design och färg kan vara avgörande. Detta inte minst om vapenremmen ska användas för att hänga upp en släktvapen eller liknande på väggen. Ska vapnet med i skogen kan självklart utseende vara något att förhålla sig till även om prioritet bör ligga på funktion och hållbarhet.

Enkel eller dubbel?

Den klassiska modellen hängs över ena axeln. De som däremot vill fördela vikten över två axlar och känna sig mer rörligt fri med armarna kan välja en dubbelrem. Den kan användas på samma sätt som övriga men även hängas över bägge axlarna, delvis likt som en ryggsäck.

Skjutstöd

Förr i tiden fyllde en vapenrem en enda funktion – transport. Nu finns det modeller med betydligt fler funktioner. Att se och jämföra dessa kan vara en väg framåt i val av modell. Ett exempel är inbyggt skjutstöd som kan vara mycket behjälplig om bland annat smygjakt eller drevjakt förväntas utföras.

Unik och personligt

Vill du ha, eller kanske ge bort, en helt unik vapenrem? En väg att gå är att beställa den från företag som erbjuder graverade produkter. Välj att gravera ditt, eller vännens, namn, lägg till symboler och skapa något helt unikt.

För den som har en större budget finns till och med möjligheten att beställa handgjorda och specialbeställda produkter från läderspecialister. Men kom ihåg att inte bara fokusera på designen utan även funktion och ergonomi. Risken är annars att den i alla fall inte kommer att kunna användas.

Kostnad

De billigaste vapenremmarna kostar 200 – 250 kronor. Genom att lägga på några hundringar nås både bättre kvalité och funktion. Önskas eget graverat namn eller personligt anpassade produkter är priset betydligt högre.