Jaktböcker


Vill du läsa teorikunskap för att jägarexamen eller fördjupa dig inom älgjakt? Oavsett intresse finns det jaktböcker för alla smaker. En mängd DVD-filmer finns också att se och njuta av. För att se utbudet av filmer – Klicka här.


 

Jakthundskolan : grundlydnad och skötsel

– Peter Ekeström
Jakthundskolan : grundlydnad och skötsel Halva medlemmasstyrkan i Svenska Jägareförbundet har idag hund. Över 70 % av de tusentals besökande jägarna på jaktmässa på Elmia i Jönköping, har hund. Hunden är en självklar del i jakten idag. De senaste åren har synen på jakthundar kraftigt förändrats. Det är också här Peter Ekeström stiger fram i ljuset. Journalisten, fotografen samt hundföraren som under dryga 20 år byggt upp en omfattande kunskap och verksamhet i hundämnet. Hans fokus ligger på jakthundar men mycket av det som undervisas riktar sig praktiskt taget till alla hundägare.

I instruktiva och lättförståliga texter och bilder visas olika sätt att träna och arbeta med hundar. I boken finner läsaren fakta om hundens språk samt hur man enkelt får hunden att förstå vad man vill. I boken finns alltså avsnitt om valpfostran, betydelse av lek, aktiveringar, fysisk träning och mycket mer. Boken är helt enkelt en samling goda råd.

Läs mer / Köp Boken här

 


din väg till jägarexamenDin väg till jägarexamen  – Dan Törnström

Om drömmen om jägarexamen finns är denna bok från Jägarnas Riksförbund boken som hjälper läsaren att förstå den teoretiska delen av jägarexamen.

I boken “Din väg till Jägarexamen” hittas allt från ekologi och lagar till jaktetik. Den mest kompletta av jägarböcker alltså. Varje kapitel innehåller sedan frågor och svar. På så sätt kan läsaren alltid kontrollera sina egna kunskaper. I boken återfinns också en ljudbok i MP3-format. Syftet med boken är att ge en bild av jaktens grundläggande fördelar samtidigt som hänsyn tas till den moderna jägaren. Jakten är i många avseenden lika essentiell nu som då. All lycka till på vägen mot jägarexamen!

Läs mer / Köp Boken här

 

 

 

 


kunskap för jakt

Kunskap för jakt

Att jaga handlar inte bara om ett gevär och en jägare. Jakt bygger, precis som det mesta, på en teoretisk grund. I denna bok återfinns all teori för jägarexamen samlad på ett ställe. Den bjuder också på råd om de praktiska färdigheterna som ska läras och tränas in.

Kunskapen kring jäkt genererar en uppfriskande artkunskap och ingivelse att lära känna den inhemska floran. Bokens text är pepprad med berättelser om Christer Andrés egna jaktupplevelser.   Frikostigt delar han med sig av sin långa erfarenhet som viltvårdare, jägare och jaktskribent. Vidare har han varit aktiv som ledare samt instruktör för diverse jaktutbildningar. Boken är späckad med illustrationer som fotografier och undervisande bilder av djur- och naturmålningar av konstnären tillika jägaren Göran Boström.  Boken är framställd i samarbete med Jägarnas Riksförbund.

Läs mer / Köp Boken här

 

Jakt med älghundJakt med älghund: från valp till älghund

Att fostra och träna upp en hund till en bra älghund är förenat med ett stort slit och arbete. På så sätt är det av största vikt att både tänka och göra rätt från början samt att inte stressa fram resultaten. Denna bok ger läsaren mängder av tips och råd när det kommer till köp av valpar och uppfostran och träning av dem. Boken beskriver också det som krävs gällande jaktprov, hur det fungerar när hunden skall ställas ut och ger en översikt rörande lämpliga älghundsraser. Boken innehåller därutöver en kortare översikt över älgjakt sett ur ett historiskt perspektiv i jämförelse med jakt på björn och vildsvin. Jakt med älghund är skriven och utarbetad av jaktprovsdomaren Rolf Westerberg.
Boken bjuder bland annat på: Valpköp, Uppfostran och dressyr, Injagning, Spårträning, Sjukdomar, Jaktprov, Rasbeskrivningar, Utställningar

 

 

 


att döda ett djurAtt döda ett djur: jakt och vilt i Sverige

Under min uppväxt var det bara jag som jagade bland mina kamrater. Där i Stockholmsförorten frågade jag mig: Hur kan jag döda ett djur? Så fortsatte det fram tills nyss. Men i dag får jag istället frågan: Har du något viltkött att sälja?

Klimatkrisens domedagsprofeter har omvänt de mest hängivna vegetarianer när det gäller att sätta tänderna i ett klimatsmart viltkött. Fler och fler personer i städerna som saknar kunskaper om jakt tar trots det idag en jägarexamen och antalet kvinnor med examen är idag fler än någonsin tidigare.

I den här boken får ni följa med på en resa genom Sveriges viltslag från norr till söder. Vi går igenom varierande typer av jakter och det senaste inom jakt. Boken har tio kapitel som består av en berättande del om jakt och en informerande del om exempelvis diverse viltslag och metoder av jakt.

Pontus Hammarlund är redaktör på Jaktmarker och Fiskevatten och har innan det varit nöjeschef på Metro. Då han jagat under hela livet kunde han ta jägarexamen redan som 14-åring. Han har alltså utan tvekan kunskap om jakt. Innan journalistkarriären arbetade han exempelvis i jaktbutik.

Boken har fått en mängd goda recensioner.

Läs mer / Köp Boken här Fler filmer och böcker här

jakttidningar

 

I jakt på bra jaktböcker

När man talar om jaktböcker, menar man böcker som kan vara av intresse för jägaren. Man hade kunnat önska att dessa böcker skulle vara samlade under en och samma kategori i bokhandeln och biblioteken, men så är inte alltid fallet. Bra jaktböcker kan hittas på en rad olika platser, här förklaras varför och i vilka kategorier du som jägare bör leta.

Jakt som intresse eller som rent underhållsarbete för en friskare natur och för att hålla ner antalet viltolyckor angränsar i sin tur till en rad olika ämneskategorier, så som naturvård, ekologi, juridik, hundar, vapen och många fler. Ett enkelt råd är att be om hjälp av bokhandlaren eller bibliotekarien. Vill man ändå själv botanisera runt bland hyllorna följer här några kategorier att leta bland.

Jakt- och hundböcker

Finns en specifik hylla för jaktböcker ska man givetvis börja med att inspektera denna. Den är inte alltid så enkel att finna, i ett bibliotek ligger den många gånger som en underkategori till Ekonomi och Näringsväsen, vilket inte alltid känns helt logiskt. Böcker som återfinns här handlar exempelvis om ripjakt, älgjakt, vildsvinsjakt, jaktvapen, jakt i Norden och mycket mer. Här finns vanligtvis ett brett utbud av jaktskildringar, jaktmetoder och jaktredskap i och utanför Sveriges gränser.

Under ekonomi och näringsväsen finns också husdjur, och under denna kategori återfinns hundar. Här kan jägaren bilda god uppfattning om jakthundar och dess uppfostran, träning och krav.

Naturböcker

För att skapa bästa förutsättningarna för jakten krävs goda förkunskaper i ekologi, naturvetenskap, miljövård med mera. Dessa böcker står inte nödvändigtvis tillsammans med andra jaktböcker, utan kan stå tillsammans med övriga natur-böcker.

Biografier

Om en biografi enbart handlar om en människas jaktintresse så kan boken mycket väl hamna i närhet till andra jaktböcker. Men många gånger ingår jakten enbart som ett starkt intresse hon den person vars liv skildras. Det kan då vara av största intresse för såväl jägaren, som för andra människor som gärna läser biografier. Har man inte fått boken rekommenderad genom bekanta, eller via media, kan det vara svårt att hitta en sådan här bok utan bra sökord på nätet, eller genom hjälp av personal i bokhandel eller bibliotek.

Resehandböcker inom jakt

När man säger resehandböcker tänker man ofta på de små guiderna som betygsätter restauranger och museum på charterresmål och i populära storstäder. Men bland dessa böcker står också böcker som kan vara aktuella för jaktturism. Den som följer med på en jaktresa till exempelvis norra Sverige kan bland dessa böcker hitta goda förslag till viktiga naturleder, flora och fauna. Dessutom skadar det aldrig att bli rekommenderad en god restaurang när jaktpasset är avslutat.

 

Här hittar du större utbud av jaktböcker:

Adlibris

År 1997 grundades Adlibris som fram till idag utvecklats till Nordens ledande bokhandel online. Adlibris marknadsför sig med sitt breda utbud på 10 miljoner boktitlar och med snabba och smidiga leveranser. För de som söker en jaktbok – finns ett stort utbud att välja mellan. Att priserna ofta utmanar konkurrenterna är ytterligare en fördel som lockar många kunder till att välja Adlibris, framför andra bokhandlare online. Sedan 2005 ägs Adlibris av Bonnierkoncernen.

Bokus

Bokus grundades år 1997 av Kajsa Leander och Ernst Malmsten. Sedan mars 2014 ägs dock Bokus AB av Akademibokhandeln. Bokus har stora visioner om att alla ska ha rätt att uppleva läsglädje, och genom att erbjuda böcker bidrar man också till ett demokratiskt samhälle. Bokus önskar vara ett nav i kulturlivet där litteratur från hela världen tillgängliggörs för alla.

Bokhavet

Webbplatsen Bokhavet grundades 2015 och har redan blivit en välbesökt tjänst för den prismedvetna konsumenten. Genom att skriva in den bok som efterfrågas får man svar på var den finns, och vad den kostar. Genom aktuell teknik samlar Bokhavet in priser från fler än 50 butiker. Därmed kan man hitta jaktböcker hos antikvariat och bokhandlare som tar in utbud som inte hittas hos de stora aktörerna.

PN Jakt

PN Jakt är en leverantör av välkända varumärken inom jaktbranschen. I ett välsorterat sortiment hittas också inte sällan godbitar från bokhandeln, exempelvis jaktböcker, friluftskartor, filmer och cd-skivor. Genom att marknadsföra sig genom hög personlig service, snabba och smidiga leveranser och konkurrenskraftiga priser så lockar man kunder inte bara i Sverige, men även främst i våra grannländer Finland och Danmark.