Kan chilipeppar kosta dig jaktlicensen?
Mja – inte i sin vanliga form – men under vissa omständigheter skulle det faktiskt kunna vara så. ”Riktig” pepparspray faller under vapenlagen, och det är just pepparextraktet Oleoresin Capsicum från chili som gör det olagligt att använda för privatpersoner i Sverige.
Det finns lagliga alternativ
Det finns en rad olika försvarssprayer och överfallslarm för den som vill försvara sig – och samtidigt hålla sig på rätt sida lagen. Hit hör till exempel:
- Klassiska tjutlarm. Tryckluftsdrivna tjutlarm är de flesta bekanta med. En klar fördel är just att de drivs av tryckluft – således finns ingen risk för batteribyte vid sämsta tänkbara tillfälle.
- ”Screamers”. Det finns mängder av produkter som är små och behändiga, men som kan ge ifrån sig larm på ljudnivåer över 140 dB. Som referens kan nämnas att 140 dB brukar beskrivas som smärtgränsen, och att 150 dB kan innebära permanenta hörselskador. Den här typen av larm kan vara mycket effektiv, men det gäller att vara försiktig med dem.
- Laglig spray. På svenska marknaden finns en rad olika lagliga alternativ till pepparspray. Den förblindande effekten är kanske inte lika kraftig, men det finns flera butiker som uppger sig sälja just förblindande – men alltså laglig – överfallsspray. Ett mönster är ett fokus på funktionerna runt omkring, till exempel att sprayerna även märker förövaren med färg och att ventilerna är enkla att avfyra.
Var är ”riktig” pepparspray tillåtet att använda för privatpersoner?
”Riktig” pepparspray är lagligt att använda i stora delar av Europa, men långt ifrån överallt. Följer gör exempel på länder där det är lagligt:
- Tjeckien
- Spanien
- Österrike
- Polen
- Ryssland
I länder som Tyskland, Schweiz och Portugal är det lagligt att använda med licens, som ska vara enklare att få här, jämfört med till exempel Sverige.
Värt att veta kan vara att så kallad björnspray, som ju är en starkare typ av pepparspray, även den faller under den svenska vapenlagen och inte får innehas utan licens.