Att utfodra jakthundar


Jakthundar och rena sällskapshundar skiljer sig åt på en viktig punkt – jakthundarna ska prestera både psykiskt och fysiskt och inte sällan under en ganska lång period. Jaktia.se skriver på sin sajt vad som är viktigt att tänka på för att ge rätt mat till sin jakthund.

För att säkerställa att hunden mår bra eller eventuellt identifiera problem hos hunden kan man kolla vad som kommer ut som avföring. Om den är fast och i en liten mängd är det sannolikt att hunden mår bra. Ju mindre som kommer ut där bak, desto bättre kan hunden smälta födan den ges.

Vilken slags mat?

Enligt Jaktia är fett den absolut bästa energikällan för hundar. Hundar och människor förbrukar nämligen inte fett riktigt på samma sätt. De har en ämnesomsättning som skiljer sig från människans på så vis att fett är mycket mer energigivande för dem än vad det är för människor.

Även kolhydratupptaget skiljer sig åt – medan människor kan ladda inför en fysisk utmaning med kolhydratrik mat som till exempel pasta eller potatis, besväras hundar istället av en ökad mängd mjölksyra som bildas i musklerna när ämnet förbränns. En hunds energinivåer blir snarare lägre än högre av en kost som är rik på kolhydrater.

hundfodret

( Bilden är tagen, med tillstånd, från Billigtfoder.se. Det är en allmän bild så det är ej någon rekommendation för ett specifikt hundfoder)

Energibalans

Forskning har visat för oss att alla individer kräver olika mängder av näringsintag för att nå en så kallad energibalans. Den enkla definitionen av energibalans är att kroppen tillsätts de ämnen som den förbrukar. Med den här balansen i åtanke är det alltså viktigt att utfodra hunden olika beroende på vilka aktiviteter den ska utföra.

Oavsett om man har en jakthund som ska prestera länge, både fysiskt och psykiskt, eller en Greyhound som ska spurta 700 meter, bör man anpassa utfodringen efter ändamålet med näringsvärdena och energibalansen i åtanke.

För att möta de här behoven kan man ofta höja fodergivan, men i alla situationer är det inte den bästa metoden att tillämpa. Att mångdubbla fodergivan inför ett längre dragarbete är inte särskilt lämpligt – då är det bättre att istället öka energitätheten i födan. Det bästa sättet att öka energitätheten är, som tidigare antytt, att ge hunden en kost med hög fetthalt.

När hunden börjar bli gammal

När en jakthund går i pension är det inte ovanligt att den drabbas av övervikt. Ofta är matvanorna oförändrade medan aktivitetsnivåerna är betydligt lägre än tidigare. Jaktia understryker ofta vikten av foder med hög smältbarhet, något som är av ännu större betydelse när hunden börjar komma till åren. I takt med att åldern ökar fungerar hundens organ allt sämre och sämre.

För att möta den här förändringen på ett bra sätt bör äldre hundar ges ett fiberrikt lightfoder med lägre fetthalt.