Jägarexamen istället för sommarlov


För många unga idag blir det inget studerande under sommaren. För bröderna Gustafsson från Karlstad, blev det dock en hel del studier. Studier mot en jägarexamen.

 

På Nwt kan man läsa om hur två bröder valde att studera till jägarexamen istället för att slappa under sommarlovet. Bröderna, som bara är 13 och 11 år gamla, har redan klarat alla de delprov som finns i en jägarexamen.

 

Ann-Sofie, mamma till de två bröderna, berättar för Nwt att jaktintresset alltid har funnits med dem.

 

  • Redan när de bara var 2 -3 år gamla, brukade de följa med och jaga älg, säger hon.

Fikapauserna viktiga

En som har hjälpt pojkarna med sin jägarexamen, är Lars Åke ”Pastorn” Jansson. Med tre andra pojkar har de läst om, pratat om och funderat kring olika moment av jakten. Lars Åke har blandat nytta med nöje.

 

  • Det var lite som ett läger. Teoripassen höll vi både på för- och eftermiddagarna, med fikapauser såklart. Fikapauserna är viktiga, det går inte att bara sitta och studera hela tiden, säger han.

Att vara så pass ung och ta en jägarexamen är inte det lättaste. I läroböckerna återfinns många svåra ord, och vokabulären hos en vuxen och hos ett barn skiljer sig mycket åt.

 

  • Det är inte så att man tar upp telefonen och frågar en vän om populationstillståndet när man är i den åldern direkt, konstaterar Lars Åke.

 

Bröderna är dock inte tillräckligt gamla för att börja jaga själva ännu. Än dröjer det några år tills de får bära vapen under jakt – men till dess kommer de att följa med pappan ut på jakt så ofta de har möjlighet.