Ombyggnation av avgasröret kan rädda kiden


Jakt handlar inte bara om att jaga och fälla djur. Det handlar minst lika mycket, om inte mer, om att vårda vår natur och landets djurliv. Att veta vilka djur som ska jagas under vilka tider på året och vilka som ska få leva för att föröka sig eller växa sig större.

Därmed handlar jägaryrket inte bara om att jaga – utan även att skydda.

Vi hittade en liten udda nyhet från 2014 som är värd att lyfta upp.

Vrid avgasröret och rädda kidet

Nyheten hittades i tidningen ”Svensk Jakt” och är ett läsartips som skickades in av Lennart Bondeson. Tipset handlar om att skydda små unga rådjur från det som många bönder kallar för ”slåtterdöden”. Men det ska direkt sägas att det inte var Bondesons tips utan han skriver ärligt att det var något han läst om för några år sedan. Men även gamla (nya) tips är bra så länge som det skyddar djuren.

Tipset handlar om några personer som hade monterat en slags förlängning på avgasröret. Avgasröret hade sedan bockats och fästs rejält med olika stag. Från avgasröret går den sedan höger ner till marknivå.  Detta skapade ett rejält buller vilket är vad som krävs för att skrämma de överlag ganska lättskrämdra rådjuren.

Det räckte för skrämma kiden och därmed få dem att springa iväg innan slåttermaskinen kommit allt för nära dem. Det är bara att hålla med Bondeson när han sammanfattar initiativet med ”Alla initiativ är bra”. I alla fall om de fungerar – vilket det uppenbarligen gjorde denna gång.

Montera ”skallrande” bildelar som slår mot plåten, skapa buller genom omvridna avgasrör eller hitta din egen väg.

avgasrör

Bild från: BilDELARstore.se

Andra tips från läsarna

Uppenbarligen var detta ett engagerade ämne för flera läsare har hört av sig till tidningen med liknande tips. En läsare tipsar om att man bör köra slåttermaskinen några varv kring åkern innan man börjar använda funktionen på den. Detta för att skrämma kiden.

Oavsett vilken väg du väljer så skydda kiden!


( Vi hittade inte någon mer relevant video…)