Större jaktintresse speglar sig i flera branscher


presentkort jägarexamenUnder det senaste året har antalet personer som tagit jägarexamen ökat med hela 10%. Att intresset för att bli jägare ökar är tydligt och något som även speglar sig inom andra branscher. Inom upplevelseindustrin ser man exempelvis en tydlig utveckling mot större efterfrågan mot aktiviteter inom skytte och att ta jägarexamen.

Att fler har ett intresse för jakt är tydligt. Från 2014 till 2015 ökade antalet personer som tog jägarexamen med hela 10%. I vissa delar av landet är ökningen ännu större. I Östergötland har exempelvis antalet som tar examen fördubblats sedan år 2006. I en intervju till Sveriges Radio kommenterar Peder Grankvist (distr.ordf. Jägarnas Riksförbund) utvecklingen med att ”Det är lite trendigt”. Börjar det bli populärt sprider det sig bland kompiskretsen och ett ännu större intresse växer fram. Samtidigt spelar det en stor roll att intresset för djur- och naturliv överlag ökat i Sverige.

Att intresset har ökat visar sig även inom media som i flera artiklar och reportage har lyft upp vägar till jägarexamen och olika aspekter på jakt.

Men det är inte bara jaktindustrin som ser denna trend tydligt. Även inom upplevelseindustrin visar sig det ökade jaktintresset.

Överlag ser vi en större efterfrågan på upplevelserna där man kan prova på olika vapen utan för den skull behöva ha vapenlicens. Men det är även många som testar dem för att utmana sina jaktvänner i precisionsskytte. I och med att det är fler som vill bli jägare blir det även fler som testar på de här upplevelserna” säger Arvid Andrén som driver Upplevelse.com.

Företaget erbjuder exempelvis provskytte med pistol, pilbåge och hagelgevär. De har även presentkort på jägarexamen även om det inte är någon av ”storsäljarna”

”Framförallt handlar det om att det är en dyrbar present. De flesta har råd att ge bort en upplevelse på en skyttebana för 500-600kr. En intensivkurs i jägarexamen kostar det tiodubbla. Men till 50-årspresent och bröllopspresent vet vi att upplevelsen exempelvis köpts in.

/ Har du upplevt att intresset för att bli jägare även speglar sig inom fler branscher? Tveka inte att ta kontakt med oss för ett kortare reportage.

Källor:

Upplevelse.com- Information om utbud inom upplevelseindustrin mot jägarexamen och jakt. Intervju med Arvid Andrén gällande utvecklingen.

SR:  Sveriges Radios reportage från 2015 om utvecklingen i Östergötland med stor utveckling gällande antalet personer som tar jägarexamen.