Är jakthunden rätt försäkrad?


Att man som jägare har en hundförsäkring på sin jakthund är en självklarhet. Med en veterinärförsäkring får man ersättning i det fall som hunden behöver veterinärvård medan livförsäkringen ersätter vid dödsfall. Men som jägare kan det även vara genomtänkt att se på de övriga tilläggsförsäkringarna som finns som kan tecknas på jakthunden.

Användbarhetsförsäkring:

Användbarhetsförsäkring är en försäkring som tecknas av de som har en hund som arbetar eller tävlar på något sätt. Här finns exempelvis just jakthundar då de utför ett ”arbete” under jakten. Men det kan även innefatta hundar som tävlar i agility eller andra hundsporter. Om hunden skadas i den utsträckningen att arbetet inte kan utföras ges en viss ersättning. Är det däremot dödsfall är det livförsäkringen som gäller.

Rehabilitering:

Rehabiliteringsförsäkring ger ett extra ekonomiskt skydd i det fall som hunden behöver speciell träning för att återgå till god fysisk form. Det kan då exempelvis vara rehabilitering hos speciella djursjukgymnaster, simning eller liknande. Ett sätt att snabbare komma tillbaka till ”yrkeslivet” om man ska dra en parallell mot sjukförsäkringar hos människor.

Delvis genom Jägarförbundet

Alla medlemmar i Svenska Jägarförbundet får automatiskt en försäkring som både gäller för jägaren och dess hund. Hundförsäkring som ingår är Rovdjurs- och Trafikeftersökförsäkring. Det ska tydligt sägas att den försäkringen inte är en komplett hundförsäkring utan enbart ska ses som ett komplement till veterinär och livförsäkringen. Exempelvis ersätts inte skador på hunden som uppkommit av skada genom vildsvin. Dessutom ges ingen ersättning för ”försvunnen hund”.

Se därför inte denna kollektiva försäkring som ett alternativ till enskild försäkring utan som en extra fördel för dig som är medlem i jägarförbundet.

Billigare hundförsäkring med skyddsväst

En intressant sak är att vissa försäkringar (Ex Svedea Hundförsäkring) premierar de som väljer att sätta en skyddsväst på hunden. Det är logiskt eftersom det minskar risken för skador. Skyddsvästar används främst för att skydda hunden mot vildsvin (det djur som överlägset mest är orsak till hundskador) men självklart skyddar den även mot andra djur. Det finns exempelvis elvästar som är tillverkade för att stoppa attacker från varg på hunden.

Men bara för att självrisken helt försvinner hos vissa försäkringsbolag och säkerheten ökar vid attack från annat djur så bör man tänka över användandet av västen. Extra skydd betyder även mindre rörlighet vilket kan påverka chansen att springa ifrån faran.

Se ett inslag på TV4 om skyddsvästar