Ojämlikhet mellan landets jägarutbildningar


Det är dyrt att ta jägarexamen- och dyrare kan det vara beroende på vilken ort du är bosatt i. En undersökning från sparportalen CupoNation visar att landets jägarutbildningar har stora prisskillnader.

I Sverige anordnar Studiefrämjandet jägarutbildningar på många orter. CupoNations undersökning visar att man kan spara mycket pengar på att göra utbildningen i en annan ort än sin egen; besparingen kan vara så stor som 2095 kronor. Undersökningen bestod av en jämförelse av Studiefrämjandets egna priser. Tre orter i Sörmland är dyrast i hela landet. Där kostar utbildningen 4740 kronor. Om du bor i Örnsköldsvik kostar det istället 2645 kronor, billigast i landet.

Att ta jägarexamen har blivit populärt, och många väljer att betala för att gå en utbildning hos ett studieförbund. I priset för utbildningen ingår förutom kursavgiften också materialkostnader. Utbildningen ska ge godkända prov, som leder till en examen.

Mer om: Studiefrämjandets jägarkurser

Studiefrämjandet anordnar jägarutbildningar under namnet Jägarskolan, vilken är störst på jaktutbildning i Sverige. Det finns fem olika sätt att läsa Jägarskolan på. Den kompletta utbildningen innebär lärarledda lektioner i både teori och praktik.

Den ska leda till ett godkänt resultat i det teoretiska provet, kulgevärsprovet, hagelgevärsprovet samt det praktiska högviltsprovet. Jägarskolan Teori syftar till att ge godkänt i det teoretiska provet, och riktar sig till dem som räknar med att lära sig det praktiska på egen hand. Likaså finns Jägarskolan Praktik som syftar till att ge godkänt i de praktiska delarna av provet.

Jägarskolan kan också läggas upp som en distans- eller intensivkurs. Kostnaderna för proven ingår inte i kursavgiften.