Vildsvinen absolut farligast för hundar


Agria presenterar varje år statistik över olika orsaker till olyckor och skador på hundar. Detta oavsett om det är jakthund eller inte. Men en sak är säker. Det är vildsvinen man ska vara extra försiktiga med.

År 2014 blev fem hundar skadade eller dödade av varg, två av lo och två av björn. Detta är mycket låga siffror. Det är betydligt större risk att hunden ska komma bort i jakt då det försvann 25 hundar under denna tid på jakten.

Men det är vildsvinen som är farligast. Hela 149 hundar blev skadade och eller dödade av vildsvin. Sedan kommer ”skadat eller dödat av okänt vilt djur” med 120 hundar.

Är det då farligt i skogen? Sifforna ska jämföras med att det samma år var 583 hundar som dödades eller skadats i trafiken.

Det ska tilläggas att denna information enbart är grundat på de skadeanmälningar som skett till försäkringsbolaget Agria. Men med tanke på att det är ett mycket stort försäkringsföretag gällande djurförsäkringar bör det spegla helheten.

Självklart speglar även det stor roll var i landet som jakten pågår. Vi tog kontakt med Bjäre Veterinärklinik i  Ängelholm (då vi tidigare haft kontakt med dem i andra frågor) för att få en vidare kommentar på dessa jaktskador. I området kring Ängelholm genomförs uppenbarligen inte någon större jakt med hund för enligt dem var det sällan som de fick in skadade jakthundar. Men det påvisar därmed att den bild som Agria presenterar är överslaget över hela landet.

Oavsett – Var rädd om din hund, och dig själv. Jaga säkert – eller skjut på jakten.